Contact: ludwig@ludwigvolbeda.nl

Speurneus hall of fame
1. Gerrit
2. Cheyenne

Geheimen

Welkom op deze geheime pagina. Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je op de infopagina op de O in Volbeda hebt geklikt, misschien per ongeluk. Of misschien heb je een achterdeurtje gevonden via google. 

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door codes en easter eggs. Ook in de kinderboeken die ik illustreer zitten hier en daar kleine geheimen verstopt. Op deze pagina vind je een selectie van deze geheimen.

Als je deze pagina hebt gevonden, stuur me een mail met de aanhef ‘speurneus’, en vermeld daarin je de plek waar de tekening naartoe gestuurd kan worden. De eerste vier reacties krijgen een tekening thuis. 


De vogels

In het prentenboek ‘De vogels’, is in de stad in morsecode de naam ‘Konrad’ te vinden, de naam van mijn vriend. 

Hele verhalen voor een halve soldaat

In het boek Hele verhalen voor een halve soldaat ontving de oudste broer des huizes een brief van het ministerie van Oorlog. In de brief staat: ‘U dient zich per direct bij wachtpost 7787 te vervoegen. En vergeet u vooral niet aldaar een GIFT bij het VREDESPALEIS achter te laten.’ Bij het illustreren van deze envelop heb ik de kleuren geïnspireerd op de blauwe enveloppen van de belastingdienst.

Trollen

Amper verstopt, maar toch ontgaat hij sommige lezers, waardoor de tekening een plek hoort te krijgen op deze pagina. In het boek Fabeldieren is op de pagina over trollen een portretje van Donald Trump te vinden. 
Code flater(s)

Dat coderen niet altijd zonder foutjes gaat, is te zien in het boek Hoe tortot zijn vissenhart verloor. In  het dagboek van een soldaat, op bladzijde 75,  staat een kleine code. Er had moeten staan: ‘ik speel altijd vals’, maar een zeer oplettende vertaler wees mij er op dat er ‘ik seel altijd vals’ staat.  

En soms verdwijnen codes per ongeluk. Ook in het boek Fabeldieren had ik een stukje morsecode verstopt, namelijk de naam Ted van Lieshout, omdat hij  me heeft geholpen bij het tot stand komen van het boek. De code stond op een vleugel van een fabeldier dat bekend staat om mooi zanggeluid, maar de uitgever had besloten het dier te schrappen vanwege plaatsgebrek op de pagina. Gevonden materiaal

Naast illustreren geef ik weleens tekenworkshops. Als de workshop is afgelopen laten kinderen weleens tekeningen liggen, meestal het werk waar ze niet tevreden mee waren. Maar, ik vind hun tekeningen vaak prachtig en neem ze graag mee naar huis.

Soms verwerk ik de achtergelaten tekeningen in een illustratie, zoals hier rechts te zien is in de details voor het coverbeeld van Tijdschrift Lezen.